DEZRADACINAREA

Dezradacinarea reprezinta aceea stare in care simti ca ti-au fost smulse radacinile, ca te-ai indepartat de zona ta de comfort sau ca te simti nelalocul tau.

Predominant dezradacinarea este o experienta neplacuta, care poate duce la stari de anxietate, depresie, atacuri de panica si alte senzatii si simptome fizice asociate.

Dar ce sta la baza acestei experiente?

Ei bine, creierului nostru ii place rutina si previzIbilul. Intre ceva familiar si ceva care il face fericit, creierul va alege familiarul, ceea ce el cunoaste deja. Asa se explica aceea dilema, in care desi pleci intr-o tara straina in care ai mai multe posibilitati, asta nu inseamna neaparat ca o sa fii si mai fericit, chiar din contra.

Dupa ce ai petrecut 5-10-30 de ani intr-un loc, toti neuronii sunt conectati intre ei si deja s-au format o multime de automatisme care iti fac viata usoara. Esti obisnuit cu un anumit miros al blocului in care locuiesti, cu gustul mancarii pe care o mananci in vizita la ai tai, cu zgomotul strazii pe care stai si tot asa. Toate aceste lucruri sunt automate si nu te mai gandesti la ele (de cele mai multe ori nici macar nu le observi). Doar in momentul in care te muti in strainatate, devii constient, ca toate acele automatisme deja create, trebuie sterse si rescrise cu ceea ce este valabil acolo.

Iar asta, pentru creier inseamna un efort colosal care la nivel psihic presupune un stres foarte mare.

Emigrarea inseamnca sa te arunci in necunoscut. Si atunci cand faci asta, resursele pe care le aveai si pe care te-ai bazat atata vreme nu iti mai sunt la indemana, deoarece ne lipsesc acei stimuli care ne faceau sa ne simtim in zona de comfort, care ne ajutau sa ne relaxam, sa ne pastram calmul si aceea senitate pe care o are omul la el acasa. Toate schimbarile pe care le presupune mutarea in strainatate, inseamna stres, iar stresul prelungit inseamna anxietate si depresie.

Daca simti ca te coplesesc aceste senzatii si nu mai reusesti sa functionezi eficient, cere si tu ajutorul unui specialist.